Biologisch eten

De filosofie van Curious Kids is dat kinderen met een gezond lichaam zich op sociaal en cognitief gebied beter kunnen ontwikkelen. Wanneer ze zich goed voelen, staan kinderen meer open voor nieuwe dingen. Wij gebruiken bij Curious Kids daarom uitsluitend biologische en vers(e) producten voor de maaltijd omdat dit gezonder is en beter voor de lichamelijke ontwikkeling van het jonge kind.

Biologische gewassen worden niet opgejaagd, maar krijgen de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking en biologische groenten en fruit worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Biologische zuivel, eieren en vlees komen van dieren die een goed leven hebben gehad. Biologische boeren vinden het welzijn van hun dieren belangrijk en houden rekening met de aard van het beestje. Ze houden kleinere hoeveelheden dieren en laten ze niet te dicht op elkaar leven.

Omdat de biologische landbouw geen kunstmest gebruikt en alle dierlijke mest in de kringloop teruggaat, is er geen mestoverschot. De bodems en sloten rondom biologische bedrijven hebben dan ook nauwelijks last van verzuring en vermesting. Ook wordt de natuur niet verstoord door chemische bestrijdingsmiddelen.

De biologische producten bevatten daardoor meer vitamine C, mineralen en anti-oxidanten en geen resten van bestrijdingsmiddelen en nitraat. Deze kunnen een schadelijk effect hebben op de ontwikkeling van kleine kinderen en gezondheidsrisico’s opleveren.

Biologische voeding is dus voedzamer en gezonder!

Suikervrij beleid

Kinderdagverblijf Curious Kids is een suikervrij kinderdagverblijf. De enige suikers die de kindjes krijgen zijn natuurlijke biologische suikers die bijvoorbeeld in vruchten zitten. Op deze manier worden een aantal nadelige effecten die suikers kunnen hebben uitgesloten en dragen de natuurlijke suikers bij aan het gezonde lichaam van het kind.

Kinderen hebben een aangeboren drang naar de smaak van zoet. Zelfs de moedermelk smaakt zoet. Deze behoefte wordt vaak bevredigd door onnatuurlijke suikers en zoetstoffen. Deze zijn echter heel slecht voor jonge kinderen en kunnen soms zelfs een schadelijke werking hebben.
Onderstaand worden de nadelen van suikers uiteengezet.

Nadelen van suikers voor kinderen:

• Geraffineerde suiker berooft het lichaam van de vitamines en mineralen die het kind juist zo hard nodig heeft.
• Suikers hebben een verslavende werking.
• Suikers kunnen leiden tot een verslechterd denk- en concentratievermogen maar ook gedragsproblemen.
• Suikers bevatten veel calorieën en kunnen overgewicht veroorzaken.
• Suiker wordt vaak gecombineerd met voedingsstoffen die ook laag van kwaliteit zijn, zoals verzadigde vetten en witte (geraffineerde) graanproducten.
• Suikers kunnen leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.
• Als je veel suiker eet, heb je ook meer behoefte aan chroom, dat helpt bij het verwerken van suiker. Gebrek aan chroom kan bijdragen aan het ontwikkelen van suikerziekte op latere leeftijd.
• Regelmatig gebruik van suiker leidt tot tandbederf.
• Hoe minder suiker het kind binnenkrijgt, des te minder de drang ernaar zal worden. Zo raakt suiker steeds verder buiten beeld.

De behoefte van kinderen naar zoet kan makkelijk worden bevredigd met natuurlijke suikers.

Warme maaltijd

Kinderen zijn in de groei en wij vinden het belangrijk dat een kind gezond en gevarieerd eet. Daarom hebben wij gekozen voor een warme en gevarieerde middagmaaltijd. Deze maaltijd bestaat uit min. 4 verschillende soorten groenten (hierbij kunt u denken aan: pompoen, broccoli, bloemkool, wortel, boontjes,  pastinaak, spruitjes etc.), vis of tofu en aangevuld met aardappelen, pasta, rijst, quinoa, risotto of een andere soort graan. Deze maaltijd wordt dagelijks vers bereid en gestoomd.

Om de kinderen zoveel mogelijk verschillende smaken aan te bieden variëren we de maaltijd zoveel mogelijk. Er wordt gekeken welke groentes de kinderen al mogen voor hun leeftijd en welke combinaties bij elkaar passen. Het is bijvoorbeeld niet goed voor jonge kinderen om veel nitraatrijke groentes te eten en deze zullen we dan ook niet te vaak aanbieden.

Voor de jonge baby’s die net beginnen met hun eerste vaste voedsel beginnen we langzaam met het wennen aan de nieuwe smaken. Ook letten we op mogelijke allergieën door eerst iedere fruit of groente soort afzonderlijk uit te proberen.

Daarnaast krijgen de kinderen iedere dag vers fruit. Hierbij wordt ook gestreefd naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod van fruit. Gedacht kan worden aan appels, meloen, mango, perzik, banaan, peren, lychee etc. Tussendoor worden er crackertje gegeten met bijvoorbeeld tahin, avocado, geitensmeerkaar, etc. Ook krijgen ze tomaat en komkommer als gezonde snack. De kinderen drinken over het algemeen water of thee. We vermeiden sappen zoveel mogelijk en maken dan ook alleen gebruik van biologische, suikervrije diksap.

Slide We hebben nog enkele plekken beschikbaar DIRECT INSCHRIJVEN CONTACT OPNEMEN RONDLEIDING AANVRAGEN